Alles wat je over cfd moet weten

Dankzij hefbomen die tot 1:30 kunnen oplopen is de handel in cfd onder veel beleggers erg geliefd. Wil jij beginnen met contract for difference? Lees dan dit artikel goed door. In dit artikel gaan we namelijk dieper in op een aantal belangrijke aspecten en onderdelen van cfd trading. Denk aan de vraag of je al je geld kunt verliezen en of je schulden kunt maken, maar ook over de nieuwe regels van cfd trading. Tot slot behandelen we de optie van stoploss, een manier om verliezen zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Wat is cfd trading?

Kort samengevat houdt contract for difference (cfd) in dat je kunt speculeren op prijsverschillen van onderliggende instrumenten. Je kunt zowel speculeren op een stijgende prijs als een dalende prijs en dat biedt voor veel beleggers meer mogelijkheden. Een contract for difference kun je afsluiten op tal van onderpanden, zoals grondstoffen, edelmetalen, aandelen, beursindices, cryptovaluta en forex (vreemde valuta). Iedere categorie heeft een eigen hefboom (leverage) waarmee je met een kleine inleg toch veel kunt kopen. Door die hefboom kunnen winsten nog groter worden. De keerzijde is dat het met verlies net zo hard kan gaan. Wil jij succesvol gaan traden in cfd’s? Dan raden we aan om je goed te verdiepen in de achtergrond van de producten.

Nieuwe regels

Om beleggen in cfd’s voor beleggers veiliger en transparanter te maken zijn er sinds 2018 nieuwe regels opgesteld door onder meer de ESMA. Zo zijn de hefbomen flink verlaagd, waardoor risico op te grote verlies kleiner is geworden. Ook is er een andere belangrijke regel gemaakt, namelijk de regel dat je niet meer geld kunt verliezen dan je op je account hebt staan.

Kun je meer geld verliezen dan je inlegt?

Op de vraag ‘kun je met cfd meer geld verliezen dan je hebt ingelegd?’ kan gelukkig geantwoord worden dat dit niet langer het geval is. Voor de nieuwe regels kon het wel zo zijn dat je met een verkeerde hefboom meer geld bij moest leggen dan je in eerste instantie had. Door de nieuwe regels en de wens tot meer transparantie van de ESMA kan dit niet meer. Bij het behalen van een negatief saldo op je rekening of account wordt je positie gesloten en kun je niet nog meer verlies maken.

Beperk verlies

Als beginnende cfd trader loop je ongetwijfeld tegen vragen aan van hoe je het beste kunt traden en verlies kunt voorkomen. Zeker in het begin zal het even zoeken zijn en dan is het prettig om te weten dat er een manier is om je verlies enorm te beperken. Gebruik een stoploss als je wil voorkomen dat je meer verliest lijdt dan je kunt hebben. Met een stoploss geef je in principe aan tot waar je verlies wil pakken. Als je stoploss op 5% verlies staat wordt de positie automatisch gesloten als je op 5% verlies staat en daarmee voorkom je dat je verlies groter wordt. Een stoploss wordt aanbevolen aan beginnende cfd traders omdat die in hun enthousiasme soms veel meer geld kwijt spelen dan de bedoeling is. Echter ook ervaren traders gebruiken de stoploss functie nog altijd.

Oefenen

Om goed beslagen ten ijs te komen als je wil beginnen met cfd beleggen kunnen we je adviseren gebruik te maken van een demo-account van een broker. In een demo-account krijg je toegang tot alle opties en mogelijkheden die je als echte cfd trader ook zal hebben. Het enige verschil is dat je met nepgeld gaat beleggen en dus geen verlies kunt maken. Op die manier leer je heel snel de kneepjes van het vak en kun je uiteindelijk veilig overstappen op het echte werk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Contract for difference

Hoe werken hefbomen bij contract for difference?

De geheimen van cfd handel